Η δημιουργία του Bonsai

Δημιουργώντας το Bonsai

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός bonsai είναι η απόκτηση του υλικού. Το bonsai μπορεί να φτιαχτεί από οποιοδήποτε ξύλινο φυτικό ιστό (π.χ. δέντρα, shrubs, vines, and woody herbs) και μπορεί να το αποκτήσουμε συλλέγοντας το από την άγρια φύση (συμπεριλαμβάνοντας την δική σας αυλή ή κήπο), αγοράζοντας υλικά για τοπίο από ένα τοπικό νοσοκομείο, ή φυτεύοντας τα φυτά από ένα σπόρο. Η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αλλά το πιο σημαντικό ζήτημα είναι να ξεκινήσετε με υγειές υλικό με το οποίο μπορείτε να εργαστείτε άνετα. Το δέντρο πρέπει να εγκατασταθεί καλά στο δοχείο, ενώ πρέπει να έχει ένα υγειές σύστημα ριζών και αρκετά κλαδιά με τα οποία πρέπει να δουλέψετε, και να μην έχει τραυματισμούς από έντομα ή ασθένειες.

Γλάστρες bonsai μπορείτε να αγοράσετε σε ασιατικές αγορές, φυτώρια με bonsai, και από ειδικούς καλλιεργητές. Η γλάστρα μπορεί να βαφτεί αλλά και όχι, ενώ πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία αγωγός τρύπα στον πάτο. Όσον αφορά το μέγεθος της γλάστρας, το πλάτος πρέπει να είναι περίπου 2/3 με ¾ του ύψους του δέντρου. Το ύψος της pot πρέπει να είναι περίπου 1 με 1½ της διαμέτρου του κορμού στην γραμμή του χώματος.

Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή της πρόσοψης του δέντρου. Αφού εξετάσουμε το δέντρο, θέλουμε να επιλέξουμε την πλευρά η οποία μας δίνει ο κορμός το περισσότερο μήκος στην γραμμή του εδάφους,την καλύτερη εικόνα και κίνηση στον κορμό και μία καλή επιλογή από κλαδιά στην αριστερή και δεξιά πλευρά του κορμού. Αφού επιλέξουμε την πρόσοψη, επιλέγουμε τα κλαδιά τα οποία θα είναι μέρος του σχεδίου μας. Το χαμηλότερο 1/3 του κορμού του bonsai πρέπει να είναι ελεύθερο από κλαδιά. Τα κλαδιά στο μεσαίο τρίτο πρέπει να είναι σε έναν από τους ακόλουθους συνδυασμούς: «κλαδί στα αριστερά – κλαδί στα δεξιά – κλαδί πίσω από τη ρίζα» ή «κλαδί στα δεξιά – κλαδί στα αριστερά – κλαδί πίσω από τη ρίζα». Αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται μέχρι να φτάσουμε το τελευταίο τρίτο του κορμού. Τα κλαδιά στο ανώτερο τρίτο του κορμού θα ακολουθήσουν τον ίδιο συνδυασμό με αυτόν του μεσαίου τρίτου, ωστόσο, μπορούν να συμπεριληφθούν και μπροστινά κλαδιά. Τα κλαδιά τα οποία δεν τα θέλουμε στο σχέδιο μας πρέπει να τα κόψουμε όσο πιο κοντά στον κορμό γίνεται με ένα κοφτερό ψαλίδι, κηπευτικά κοπίδια, ή bonsai κόπτες κλαδιών.
Μετά την αποκοπή των ανεπιθύμητων κλαδιών, ο κορμός και τα κλαδιά του δέντρου μπορούν να δεθούν σε μία θέση. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με copper ή αλουμίνιο wire αγοράζοντάς το από φυτώρια ή ειδικά "νηπιαγωγία" bonsai. Το καλώδιο ή η ταινία χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει κίνηση στον κορμό και στα κλαδιά έτσι ώστε όλα τα κλαδιά να εκτίθενται σε φως και ανακυκλώσιμο αέρα, και να δημιουργηθεί το καλλιτεχνικό σχέδιο που σχεδιάσαμε για το δέντρο. Το καλώδιο θα είναι τοποθετημένο μέχρι ο κορμός και τα κλαδιά να έχουν μόνιμα αποδεχθεί τις νέες τους στάσεις. Η αποκοπή του καλωδίου πρέπει να γίνει με προσεκτικό κόψιμο χρησιμοποιώντας καλωδιοκόπτη.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να βγάλουμε το δέντρο μας από την γλάστρα. Πρέπει να ανασηκωθεί απαλά  για να ελαχιστοποιήσουμε τραυματισμούς της ρίζας. Το χώμα πρέπει να το βγάλουμε από τη ρίζα, χρησιμοποιώντας χαμηλή πίεση νερού και ένα στικάκι τσοπ. Αφού καθαρίσουμε τη μπάλα της ρίζας του δέντρου, οι μεγάλες ρίζες πρέπει να αποκοπούν από τη βάση του δέντρου με ψαλίδι, κηπευτικά κοπίδια, ή bonsai κόπτες κλαδιών. Οι μικρές τροφοδοτικές ρίζες πρέπει να κλαδευτούν με ψαλίδι έτσι ώστε όταν το δέντρο τοποθετηθεί σε bonsai γλάστρα, οι ρίζες να μην εξέχουν,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου